CAT on board!

CAT on board!

CAT on board!

PRIJEVOZNIK POSADA I TRI CAT C32 MOTORA


Januara 2007 u brodogradilištu Damen u Nizozemskoj predan je kompaniji Brodospas iz Splita fast crew supplier tipa 3507. To je treči brod na svijetu sa revolucionarnim trupom te Axe Bow ili Sea Axe pramcem. Glavna značajka ovoga trupa je sposobnost plovidbe večim brzinama u ekstremno slabim uvjetima mora. SILNI je uposlen na sjevernom Jadranu, kao dobavljač vode, goriva i hrane te prijevoza putnika do bušačih platformi.
 
Axe Bow ili Sea Axe je patent dugogodišnje suradnje između brodogradilišta Damen i Dr. Lexa Keuninga sa Univeziteta u Delftu. Smanjenem brzina kod teškoga mora vrlo često zapovjednici žele smanjiti morsku bolest kod putnika, no time i povečavaju vertikalna ubrzanja trupa.
 
Več 1995 godine počinju istražnje radnje na postoječem trupu Damenovoga Stan Patrol broda u cilju poboljšanja značajki trupa. Došlo se do saznanja da bi to mogla biti potpuno ravna crta pramčanice sa oštrim linijama pramca te večim gazom na pramcu i lagano padajučem gazi prema krmi. Istraživanja su pokazala, da je sjekirasti pramac najbolji u području brzina između 25 do 35 čvorova te ima manji otpor i time veču brzinu plovidbe.
 
Za udoban smješatj posade najpogodnija je prva trečina dužine broda od krme prema pramcu ali otvorena paluba Silnoga uzrokovala je smještaj putnika i posade u pramčanom dijelu trupa. Kabine posade su u centralnom dijelu podpalublja, odmah izza strojarnice sa glavnim pogonskim motorima.
 
SILNI je pogonjen sa tri dizelska motora u tropropulzijskoj kombinaciji za brzine preko 25 čvorova. Tri motora Caterpillar C32 sa 1045 kW kod 2300 okretaja preko reduktora Reintjes WVS730 pokreču tri fiksna propelera Van Voorden. Pogonske osovine su hlađene vodom. Tromotorna propulzija specifične izvedbe omogučava manevriranje sa dva motora, a treči u sredini preko PTO pokreče hidrauličku jedinicu za pogon požarne pumpe i ostalih uređaja. Električnu energiju daju dva generatora Leroy-Somer sa Caterpillar motorima. Za plovidbu kod manjih brzina, reduktori omogučavaju male okretaje motora. Izpušni sistem svih motora izveden je direktno na oba boka broda.
 
Za prijevoz hrane, goriva, vode, drvena paluba Silnoga može biti opterečena do 2,5 tona na kvadratan metar. Na desnoj strani je dizalica Hella, a lijevoj strani glavna protupožarna pumpa.
 
Zapovjednički most omogučava vidljvost 360 stupnjeva te ima dva zapovjedna mjesta.

Alphatron Marine izradio i montirao je navigacijsku i komunikacijsku opremu. Alphaline integrirani most činjavaju dva JRC radara JMA 5106, JRC GPS navigator JNAV 500, JRC Navtex NCR 330, JRC Satcom F33, Anschütz Autopilot NP60, Alarm monitoring Alphaguard, Conning Information Center Alphacon, VHF oddašiljač Sailor RT 2048 i RT 5022, dva GMDSS radia i ostalo. Iskustvo kod gradnje sjekirastoga pramcu ponukla su ostala brodogradilišta na razvoju novih formi trupa. Jedan od vodečih brodograditelja mega jahti nizozemski Feadship za svoj najnoviji projekt Predator od 72,80 metara primjenio je sličnu formu pramca.