BELGIJANCI UDAHNULI NOVI ŽIVOT CATERPILLAR DIVU, UTOVARIVAČU NA TOČKOVIMA 994D

BELGIJANCI UDAHNULI NOVI ŽIVOT CATERPILLAR DIVU, UTOVARIVAČU NA TOČKOVIMA 994D

BELGIJANCI UDAHNULI NOVI ŽIVOT CATERPILLAR DIVU, UTOVARIVAČU NA TOČKOVIMA 994D

Nakon 48 000 sati mukotrpnog rada u belgijskom kamenolomu Carrieres d’Antoing otišao na zasluženi tretman podmlađivanja


Najveći Caterpillar utovarivač na točkovima, takozvani barbar (Le Barbare), otišao je nakon 48 000 sati mukotrpnog rada u belgijskom kamenolomu Carrieres d’Antoing na zasluženi tretman podmlađivanja. Za sprovođenje ove zahtevne operacije lokalni Caterpillar zastupnik, Bergerat Monnoyeur, rasklopio je impresivni 193-tonski utovarivač na točkovima 994D u hiljade delova, obnovio ih i preradio, a zatim uz pomoć novih i obnovljenih delova ponovo sklopio mašinu – drugim rečima, ponovo prerađena mašina dobila je novu životnu priliku i novu garanciju.

Kamenolom Carrieres d’Antoing, smešten u blizini grada Tournai, proizvodi otprilike četiri miliona tona krečnjaka godišnje. Za utovar krečnjaka na teretna vozila, koja ga odvoze do postrojenja za drobljenje, koriste se Caterpillar utovarivači na točkovima 992G, 994F i barbar, 994D. Najstariji utovarivač, 994D, radi u kamenolomu od 1993. godine. Prvi remont prošao je nakon 24 000 sati rada, a prošlog decembra, sedam godina kasnije, prevežen je u radionicu Bergerat Monnoyeur u gradu Overijse radi drugog remonta. Ovoga puta je osam servisera u potpunosti obnovilo mašinu, pri čemu je zamenjen i motor. Uzimajući u obzir izrazito veliku dužinu od 17 metara, širinu od 5,5 metara i visinu od 6,5 metara, nije ni čudo da je remont trajao tri meseca, odnosno više od 5 000 radnih sati.

Kao što se i obično događa sa mašinom tokom Cat programa generalnog remonta sa sertifikatom, utovarivač 994D rasklopljen je, u potpunosti obnovljen i ponovo sklopljen. Između ostalog, originalni obruč upravljača zamenjen je upravljačkim palicama, a mašina je dobila i potpuno nov motor. Tehničke karakteristike su obnovljene u skladu sa najsavremenijim standardima čime je radni vek utovarivača produžen za čak 15 000 do 20 000 sati. Troškovi generalnog remonta bili su znatno niži od cene novog vozila i iznosili su od 55 do 70 posto cene nove mašine, što generalni remont čini izuzetnim izborom, posebno u svetlu privrednih izazova koji su pred nama.