650 KILOMETARA KROZ PUSTINJU GOBI SA RUDARSKIM KAMIONIMA CAT® 785C

650 KILOMETARA KROZ PUSTINJU GOBI SA RUDARSKIM KAMIONIMA CAT® 785C

650 KILOMETARA KROZ PUSTINJU GOBI SA RUDARSKIM KAMIONIMA CAT® 785C


Početkom marta dva gigantska rudarska kamiona CAT 785C su stigla do granice sa Mongolijom, nakon putovanja kroz SAD, preko Tihog okeana i Kine. Ovo putovanje, dugo hiljade kilometara, bilo je nešto posebno. Poslednjih 650 kilometara na svom putovanju do rudnika uglja Ukhaakhudag u blizini grada Tavan Tolgoi u Mongoliji, kamioni su vozili kroz divljine pustinje Gobi. 

Po dolasku u Zamyn-Uud, prvi železnički i putni granični prelaz između Mongolije i Kine, Wagner Asia, Caterpillar® zastupnik u Mongoliji, je sastavio kamione i oni su krenuli put rudnika uglja Ukhaakhudag. 

"Vozili smo kroz pustinju Gobi, gde nema ničega osim gole divljine. Za isporuku ovih kamiona nismo imali druge mogućnosti transporta. Vožnja je trajala ukupno 48 sati i noć smo preživeli u šatoru," kaže gospodin Battur, direktor prodaje u Wagner Asia. A to nije bilo naj nezaboravnije iskustvo za osoblje preduzeća Wagner Asia: "U jednom trenutku smo prešli pored nomadskog kampa. Jedan od njih došao je iz tradicionalnog šatora i možete zamisliti, kako se iznenadio i malo uplašio, kada je video, da pored njega prolaze gigantski kamioni. Ne događa se svaki dan, da u svom dvorištu vidiš 250 tonski rudarski kamion!" 

Mesec dana kasnije prošlo je još tri kamiona, a do kraja 2009 će kroz pustinju Gobi proći još nekoliko. Operativna težina gigantskog rudarskog kamiona 785C je 102 tone, ima više od 11 metara dužine, 5 metara visine i 6 metara širine.