REMOTORIZACIJA REČNIH POTISKIVAČA

REMOTORIZACIJA REČNIH POTISKIVAČA

REMOTORIZACIJA REČNIH POTISKIVAČA


Tokom 2018. godine uspešno je izvršena remotoirizacija rečnih potiskivača -gurača “TORO 3” i “Prahovo”. Inicijalno ugradjeni motori zamenjeni su CATERPILLAR motorima C9.3, snage 280kW na 1800 o/min. Pored motora za potrebe ovih remotorizacija Teknoxgroup Srbija d.o.o. je isporučila i brodske reduktore, kao i komande gasa.

Nakon ugradnje novih motora i ostale prateće opreme izvršene su probne vožnje na Dunavu, prilikom kojih su ovi brodovi sa novim Caterpillar motorima iskazali značajno bolje performance. Prilikom testa gurača “TORO 3” na Dunavu kod Bogojeva u oktobru 2018. postignuta je brzina od oko 20km/h uzvodno sa jednom baržom, dok je maksimalna brzina postignuta u probnoj vožnji gurača „Prahovo“na Dunavu u rejonu Prahova pri maksimalnom broju okretaja motora pri vožnji nizvodno niz reku Dunav 21 km/h, a pri vožnji uzvodno niz reku Dunav 11.6 km/h pri veoma „jakoj vodi“, što je po svedočenju posade duplo bolje od predhodnog stanja. Oba broda postižu značajno bolji manevar.

U kormilarnicama i mašinskim prostorima brodova su ugradjene Touch Screen kontrolne table koje omogućavaju praćenje parametara motora i što je takodje važno trenutnu potrošnju goriva i kumulativ potrošnje od starta motora, a što je značajno za projekciju racionalnog utroška goriva.

Pored CATERPILLAR motora C9.3, Teknoxgroup Srbija doo je u prethodnoj godini isporučila i više motora CATERPILLAR C32, zapremine 32l, namenjena remotorizaciji gurača i rečnog tankera.