NOVA GENERACIJA CAT D6 BULDOŽERA

NOVA GENERACIJA CAT D6 BULDOŽERA

NOVA GENERACIJA CAT D6 BULDOŽERA


Caterpillar je predstavio nove D6 buldožere, koji će zamijeniti legendarni D6T. Dostupna su dva modela: D6 i D6 XE s Electric Driveom sljedeće generacije.

D6 XE (električni pogon)

Zanimljiviji od dva nova modela svakako je D6 XE s električnim pogonom najnovije generacije (Electric Drive). Cat je razvio ovu mašinu na temelju višegodišnjeg iskustva izrade mašina s električnim pogonom. Pogonska jedinica D6 XE zasnovana je na Caterpillarovom dizel motoru C9.3B, koji pokreće generator električne energije i tako omogućava proizvodnju električne energije za pokretanje električnog pogonskog motora. Na taj način C9.3B konstantno radi u optimalnom području rada dajući maksimalnu snagu uz najmanju potrošnju, a električna energija koju proizvodi generator pokreće moćan električni motor same mašine. Električni motori zbog upravljivog visokog okretnog momenta ne moraju imati mjenjačku kutiju s različitim stepenima prenosa, pa tako oba motora Cat D6 XE uvijek rade u optimalnom režimu rada, što za rezultat ima čak 35 posto manju potrošnju goriva u odnosu na D6T. Operateru je u svakom trenutku raspoloživa maksimalna snaga ove mašine, zbog čega je lakše upravljati sa njom, te se u manje ciklusa može obaviti više posla.

Cat navodi da se razlika u cijeni XE modela može vratiti unutar dvije godine pri prosječnom angažmanu mašine. Mašine koje su natprosječno angažovane mogu taj povrat napraviti i u kraćem vremenskom razdoblju.Pogonski dio Cat D6 XE gotovo sve vrijeme radi u optimalnim režimima zbog čega su troškovi održavanja do 12 posto manji nego kod mašina sa starijim pogonskim jedinicama i manje automatizovanim upravljanjem.

D6

Cat nije promijenio samo pogon novih D6 buldožera. Poboljšanja su prisutna u svakom segmentu ove mašine. Ona izvana izgleda gotovo identično starijem D6T modelu, međutim njena šasija, podvozje i sve pomične komponente su značajno poboljšane. Sve ukupno, radi se o poprilično velikom skoku po pitanju kvaliteta, izdržljivosti, efikasnosti i čvrstoće mašine. Model D6 klasično je pogonjeni buldožer, ali s bitno unaprijeđenim prenosom snage. Umjesto trobrzinske automatske mjenjačke kutije iz D6T, model D6 ima četiri brzine u potpuno automatizovanoj mjenjačkoj kutiji. Potpunom automatizacijom anuliran je trenutak „oklijevanja“ pri promjeni brzine koji je bio prisutan kod starijih automatskih mjenjača, čime se mašini ne oduzima zamah visokog okretnog momenta pri najvećim opterećenjima. Dodatni stepen dodan je između 1. i 2. stepena prenosa u odnosu na stepene stare mjenjačke kutije, ponajviše zbog blažeg i besprekidajućeg prenosa. Operater na ovoj mašini samo namješta željenu brzinu, dok sve ostalo odrađuje automatika koja brine o tome da mašina što više radi u optimalnom rasponu. Cat D6 ostvaruje uštede u potrošnji goriva do 20 posto u odnosu na prethodni model. U isto vrijeme je opterećenje operatera daleko manje nego na starijim modelima, čime se bitno podiže efikasnost rada mašine. Brže i kvalitetnije profilisanje terena Novi D6 buldožeri imaju potpuno redizajniran nož za pomicanje i profilisanje tla. VPAT (Variable Power Angle Tilt – varijabilna snaga ugla nagiba) nož je čvršći, ima manju masu od starijih modela i bolje balansira mašinu u radu, jer nije nužno koristiti zadnji protivteg. Poboljšan je raspon gibanja noža, te zahvat materijala, što je povećalo produktivnost mašine. S novim mašinama dostupan je alat za finiširanje profilisanog tla koji ima deset valjaka na dnu, zbog čega mašina može finiširati pri daleko većoj brzini, čak i na šljunku i pijesku.

Nova udobnija i sigurnija kabina

Jedno od veoma bitnih unapređenja koje donosi nova D6 serija je poboljšanje udobnosti kabine. Operater će brže i efikasnije obavljati svoj posao, ako se manje umara. Pojednostavljeno je upravljanje funkcijama mašine putem 10-inčnog ekrana osjetljivost na dodir. Sjedište za operatera je veće i šire, te ima potpuno novi sistem amortizera. Gotovo sve dimenzije sjedišta mogu se namjestiti prema željama operatera, a moguće je doplatiti i njegovo grijanje odnosno hlađenje. Klima uređaj kabine efikasnije radi, a duvanje je pametno sprovedeno da poveća efikasnost hlađenja ili grijanja, te smanji direktno duvanje na operatera. ROPS sustav povećava sigurnost kabine u slučaju nesreće, a 15 posto više staklenih površina povećava preglednost, te smanjuje rizik od potencijalnih nezgoda u radu.

Dodatna oprema

Produktivnost na gradilištu može se povećati do 50 posto korištenjem najnovije generacije mašina uz neku od Cat Connect GRADE tehnologija. Pomoć u radu mašine varira od indikatora nagiba do fabrički integrisanog sistema navođenja putem GPS-a. Sistem Cat GRADE 3D moguće je ugraditi u nove D6/D6 EX buldožere. Ukoliko se sistem izabere pri kupovini, fabrički je potpuno integrisan u mašinu. Sistemom se upravlja preko novog ekrana dijagonale 10 inča osjetljivog na dodir. Sistem uključuje i AutoCarry opciju koja automatski održava željeno opterećenje noža. Ostale opcije ugradnje GRADE tehnologije su indikator nagiba (Cat Slope Indicate), Cat GRADE s indikatorom nagiba i ARO (Attachment Ready Option) sistem koji služi kao priprema za naknadnu ugradnju sistema pomoći u radu mašine. Osim GRADE tehnologije, novi buldožeri mogu se opremiti i Cat Link proizvodima kao što su Product Link (praćenje rada mašine preko mrežnog prikaza) i VisionLink (pristup informacijama o mašini s bilo kojeg mjesta preko mobilne mreže ili čak preko mreže satelita). Poboljšanja D6 serije mašina nisu samo povećala njihovu produktivnost i izdržljivost već su smanjila i troškove održavanja. Novi D6 u odnosu na starije modele imaju duže servisne intervale, na njima je lakše obaviti redovna održavanja i povećana je sigurnost servisera i drugog osoblja prilikom održavanja mašina.