KOMPTECH POSTAJE ELEKTROMOBILAN

KOMPTECH POSTAJE ELEKTROMOBILAN

KOMPTECH POSTAJE ELEKTROMOBILAN

E-mobilne verzije šredera Terminator i Crambo proširuju liniju Komptech mobilnih električnih mašina. One se mogu koristiti u zatvorenom i na otvorenom prostoru, time kombinujući prednosti stacionarnih sistema na električni pogon, kao što su manja buka i smanjenje emisije, sa fleksibilnošću mobilnih mašina.


Kompanija Komptech već godinama radi na razvoju energetski efikasnih mašina i nudi širok izbor zvjezdastih i doboš sita na električni pogon. Kompanija je sada razvila koncept napajanja za šredere koji omogućava i električno i mobilno korištenje.
 
Na mobilnim e-verzijama modela Terminator i Crambo, umjesto dizel motora, hidrauliku pokreće visoko efikasan elektromotor. Ovaj električni pogon štedi do 70% troškova energije za istu propusnost materijala. Pored toga, ove mašine može pokretati obnovljiva energija, umjesto fosilnih goriva, što direktno doprinosi smanjenju emisije CO2.

 

  “Ekološko razmišljanje” – e-mobilni Terminator i Crambo

 
Elektromotori sporohodnih mobilnih šredera Terminator i Crambo imaju iste nivoe snage kao oni koji su dokazali svoju vrijednost u stacionarnom korištenju. 160 kW odgovara nivou snage modela 3400, a 200 kW modelu 5000. Terminator je šreder sa jednom osovinom za prvo usitnjavanje svih vrste otpada. On može usitniti čak i najteže materijale na definisanu veličinu zrna. Sa svoja dva sporohodna rotora sa zubima, Crambo je jedna od najboljih mašina za usitnjavanje šrederom bez prekida i to svih vrsta drveta i zelenog otpada. Mašina se transportuje do gradilišta sistemom podizanja na kuku ili tro-osovinskom prikolicom.
 
Kompaktne spoljne dimenzije e-mobilnih mašina jedva se razlikuju od modela Terminator i Crambo sa pogonom na dizel gorivo. Prostor motora je druga priča. Ovdje, elektromotor dijeli nenatrpan prostor s razvodnim ormarom klase zaštite IP54, koji veoma efikasno štite ugrađene elektronske komponente od prašine i visokih spoljnih temperatura. Postavljanje razvodnog ormara direktno u mašinu olakšava transportovanje i omogućava brzo startovanje na mjestu rada. Zahvaljujući pametnom sistemu sa jednim utikačem, jedna osoba može sama povezati kabl za napajanje. Pored toga, s električnim pogonom napori održavanja su smanjeni do 50 procenata u odnosu na dizel verzije.