KOMPTECH POSTAJE ELEKTROMOBILAN

KOMPTECH POSTAJE ELEKTROMOBILAN

KOMPTECH POSTAJE ELEKTROMOBILAN

E-mobilne verzije šredera Terminator i Crambo proširuju liniju Komptech mobilnih električnih mašina. One mogu da se koriste u zatvorenom i na otvorenom prostoru, time kombinujući prednosti stacionarnih sistema na električni pogon, kao što su manja buka i smanjenje emisije, sa fleksibilnošću mobilnih mašina.


Kompanija Komptech već godinama radi na razvoju energetski efikasnih mašina i nudi širok izbor zvezdastih i doboš sita na električni pogon. Kompanija je sada razvila koncept napajanja za šredere koji omogućava i električno i mobilno korišćenje.
 
Na mobilnim e-verzijama modela Terminator i Crambo, umesto dizel motora, hidrauliku pokreće visoko efikasan elektromotor. Ovaj električni pogon štedi do 70% troškova energije za istu propusnost materijala. Pored toga, ove mašine može da pokreće obnovljiva energija, umesto fosilnih goriva, što direktno doprinosi smanjenju emisije CO2.

 

 “Ekološko razmišljanje” – e-mobilni Terminator i Crambo

 
Elektromotori sporohodnih mobilnih šredera Terminator i Crambo imaju iste nivoe snage kao oni koji su dokazali svoju vrednost u stacionarnom korišćenju. 160 kW odgovara nivou snage modela 3400, a 200 kW modelu 5000. Terminator je šreder sa jednom osovinom za prvo usitnjavanje svih vrste otpada. On može da usitni čak i najteže materijale na definisanu veličinu zrna. Sa svoja dva sporohodna rotora sa zubima, Crambo je jedna od najboljih mašina za usitnjavanje šrederom bez prekida i to svih vrsta drveta i zelenog otpada. Mašina se transportuje do gradilišta sistemom podizanja na kuku ili tro-osovinskom prikolicom.
 
Kompaktne spoljne dimenzije e-mobilnih mašina jedva se razlikuju od modela Terminator i Crambo sa pogonom na dizel gorivo. Prostor motora je druga priča. Ovde, elektromotor deli nenatrpan prostor sa razvodnim ormarom klase zaštite IP54, koji veoma efikasno štite ugrađene elektronske komponente od prašine i visokih spoljnih temperatura. Postavljanje razvodnog ormana direktno u mašinu olakšava transportovanje i omogućava brzo startovanje na mestu rada. Zahvaljujući pametnom sistemu sa jednim utikačem, jedna osoba može sama da poveže kabl za napajanje. Pored toga, sa električnim pogonom napori održavanja su smanjeni do 50 procenata u odnosu na dizel verzije.