Najmanji Caterpillarov stroj u najmanjem gradu na svijetu

Najmanji Caterpillarov stroj u najmanjem gradu na svijetu

Najmanji Caterpillarov stroj u najmanjem gradu na svijetu




Hum u Istri poznat je kao najmanji grad na svetu. Smešten je u središnjem delu Istre, 14 kilometara jugoistočno od Buzeta, i tamo postoji vekovima (prvi pisani tragovi datiraju iz 1102. godine). Unutar očuvanih gradskih zidina smestile su se dve male ulice i dve crkve – župna crkva Marijinog Uznesenja izgrađena 1802. godine i romanička crkva Sv. Jeronima iz 12. veka. Prema popisu iz 2011. godine, Hum broji 30 stanovnika što je značajno povećanje u odnosu na 17 stanovnika iz 2001. godine. Kroz istoriju je imao i više stanovnika, ali retko kada više od 100.

Pre nekoliko godina tamo se nastanio Dean Stanić. Dean je pobegao iz gradske gužve i brzog urbanog života, i odlučio da živi mirno i blizu prirode. Prodao je firmu i stan, i kupio veliko zemljište nadomak najmanjeg grada na svetu. Odlučio je da svoj novi dom sam urediti za ugodan život. Kako građevinski zahvati, koje planira da izvede, nisu mačji kašalj, Dean je planirao da angažuje pomoćnike. Nakon analize što mu zapravo treba, odlučio se za pomoćnika u vidu radne mašine - Caterpillar 300.9D. To je najmanja mašina u ponudu Caterpillar-a, i tako je u maju 2014. godine najmanji Caterpillar stigao u najmanji grad na svetu.

Caterpillar 300.9D je sa širinom od svega 730 mm i masom ispod 1000 kilograma idealan za rad u malim prostorima. Deanovo imanje se nalazi nekoliko stotina metara od Huma i posao za koji je originalno namenio ovu mašinu će više zahtevati provlačenje između stabala šume na njegovom imanju, nego provlačenje kroz dve uske ulice gradića Huma. Međutim, u tako malim zajednicama ljudi se drže zajedno, stoga je Dean prilikom kupovine mašine računao i na pomoć susedima. Stanovnici Huma i okolnih naselja neguju poseban oblik zajedništva i dobar deo privatnih projekata vrlo brzo postane zajednički posao, a često se radi i na poboljšanju infrastrukture samoga grada. Neko pripomogne sa mašinom, neko s kamionom, a neko s rukama. Hum je dobar primer visoko funkcionalne male zajednice u kojoj će maleni 300.9D da brzo pronađe svoje mesto.

Svoje sposobnosti rada u skučenim prostorima Cat 300.9D je dokazao kada ga je Dean provezao gradom za potrebe fotografisanja. Bez problema je ušao u i prošao kroz poznatu Aleju Glagoljaša na gradskoj kapiji. Dok su se probijali kroz grad brzinom od 1,8 kilometara na sat, Dean i njegova mašina su privlačili sve više znatiželjnika oko sebe i to ne samo stanovnika Huma već i turista kojima ovaj gradić obiluje čim se ukaže prolećno sunce. Dean se izvrsno snašao u ulozi rukovaoca iako je skupio iskustvo od samo nekoliko radnih sati na tek isporučenoj mašini. Cat 300.9D je dizajniran i proizveden da upravljanje njime lako savladaju rukovaoci bez ikakvog radnog iskustva.

„Upravljanje ovom mašinom je toliko intuitivno i jednostavno da očekujem da ću kroz koji dan graditi pešačke staze po svom imanju za što sam ga prvenstveno i kupio“ – rekao nam je Dean.

UU vesele razgovore i pošalice sa susedima, umešao se i pokoji plan oko budućih poslova uređenja grada i okoline, planiranja ko će sve biti angažovan na tim poslovima, kao i obavezne fešte koje uvek idu uz radne akcije. Pali su tu planovi za uklanjanje kamenja zbog čega će Dean verovatno nabaviti još dodatnih alata za Cat 300.9D, a za vreme našeg jednodnevnog druženja srećni vlasnik najmanje Cat-ove mašine nam je ispričao kako ne misli da se zaustavi samo na malom 300.9D već planira da u budućnosti nabavi još neku Caterpillar-ovu mašinu. Oduševljen je uslužnošću prodajnog osoblja i uslugama koje garantuje ovlašćena prodajna i servisna mreža kompanije Caterpillar preko Teknoxgroup Hrvatska d.o.o. Upravo zbog takvog nivoa kvaliteta, Caterpillar-ovi proizvodi će imati čast da učestvuju u radovima na poboljšanju kvaliteta života gradića Huma, i na taj način će zaslužiti delić zasluga za održanje života u najmanjem gradu na svetu.