CATERPILLAR I INSTITUT ZA ROBOTIKU PRI CARNEGIE MELLON UNIVERZITETU PRAVE NAJTEŽEG ROBOTA I NAJVEĆI ROBOTIZOVANI KAMION NA SVIJETU

CATERPILLAR I INSTITUT ZA ROBOTIKU PRI CARNEGIE MELLON UNIVERZITETU PRAVE NAJTEŽEG ROBOTA I NAJVEĆI ROBOTIZOVANI KAMION NA SVIJETU

CATERPILLAR I INSTITUT ZA ROBOTIKU PRI CARNEGIE MELLON UNIVERZITETU PRAVE NAJTEŽEG ROBOTA I NAJVEĆI ROBOTIZOVANI KAMION NA SVIJETU

Institut za robotiku pri Carnegie Mellon univerzitetu u suradnji sa Caterpillarom konstruisat će potpuno automatizovan i robotizovan kamion čija nosivost će biti preko 240 tona, i sa kojim će upravljati robot bez uticaja čovjeka.


Caterpillarovi inžinjeri i kompjuterski stručnjaci iz Instituta za robotiku Carnegie Mellon univerziteta udružili su snage, kako bi za BHP Billiton napravili najveći damper na svijetu kojem će upravljati robot i koji će moći raditi 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici.

Zapravo, cijeli kamion je robot, pa se tako slobodno može reći da se radi o najtežem robotu na svijetu-njegova težina će biti oko 700 tona, a kapacitet preko 240 tona.

Ovakvim Caterpillarom upravljat će robot uz pomoć gomile senzora, GPS prijemnika, laserskog određivanja razdaljine i video opreme. Mozak cijelog sistema je software, kojeg će razviti Institut za robotiku pri univerzitetu Carnegie Mellon u suradnji sa američkim Nacionalnim institutom za robotiku i Caterpillarom. Ovaj software baziran je na software-u razvijenom za DARPA-a (Defense Advanced Research Project Agency's), zatim UGCV-PercepetOR (UPI) software-u za samostalno upravljanje vozilima i software-u koji je korišten na poznatoj DARPA Urban Challenge utrci robota, na kojoj je ekipa Carnegie Mellon univerziteta uz pomoć Caterpillara osvojila prvo mjesto i 2 miliona dolara na utrci u Kaliforniji prošlog novembra.

Sjedinjavajući trenutno najbolje software-e na svijetu za automatizovano upravljanje vozilima, software u Caterpillarovom ''robotu'' bit će najsavršeniji ove vrste na svijetu, i predstavljat će sami vrh robotike u ovom području.

Ovo je ujedno i prvi veliki zajednički projekt Caterpillar i Carnegie Mellon univerziteta, a dio je trogodišnjeg ugovora o suradnji, i istraživanju kojeg su potpisali prošle godine.

Od automatskih strojeva za transport u rudnicima očekuje se da smanje troškove održavanja i povećavaju produktivnost. Ovakav Caterpillar damper bez problema može raditi svih 7 dana u sedmici 24 sata dnevno, sa istim perfomansama i učinkom.

''Ovaj projekt je jedan od mnogih istraživačkih i inžinjerskih projekata na kojima trenutno rade zajedno stručnjaci iz Nacionalnog Instituta za robotiku i inžinjeri iz Caterpillara. Cilj je kreirati inovativne solucije za različite Caterpillar proizvode i usluge, i to rješenja koja se vrlo brzo mogu naći na tržištu i kod krajnih korisnika.''- Izjavio je Sam Kherat, menadžer Caterpillarovog centra za automatizaciju u Pittsburghu, posebne institucije koje je osnovao Caterpillar u cilju istraživanja novih rješenja u automatizaciji radnih procesa.

Robotizovani damper, za čije korištenje neće biti potreban niti jedan radnik, pojavit će se u rudnicima BHP Billitona već početkom 2010. godine. Zahvaljujući tehnologiji koja će biti ugrađena u ovaj kamion, BHP Billiton očekuje povrat investicije kroz veću produktivnost ovakvih kamiona i manje troškove održavanja. Osim toga, automatizovano rješenje iz Caterpillara minimizirat će i utjecaj na okoliš kroz poboljšanu efikasnost i ukupnu sigurnost u rudnicima.