PREDSEDNIK BARAK OBAMA POSETIO CATERPILLAR INC.

PREDSEDNIK BARAK OBAMA POSETIO CATERPILLAR INC.

PREDSEDNIK BARAK OBAMA POSETIO CATERPILLAR INC.

Dana 12. februara ove godine predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Barak Obama, posetio je fabričke pogone Caterpillara u Ist Peoriji, država Ilinois


U Ist Peoriji se nalaze fabrike najpoznatijih Caterpillar proizvoda – buldozera i polagača cevi, koji igraju najvažniju ulogu u razvoju svetske infrastrukture. Ovi proizvodi su vrlo važni za projekte koji će stimulisati ekonomski napredak kroz potporu američke Vlade i Kongresa. Predsednik Obama posetio je proizvodne pogone i razgovarao sa radnicima Caterpillara o važnosti ekonomskih mera.

"Mi smo vrlo zadovoljni posetom predsednika Obame našim proizvodnim objektima", istakao je predsednik i direktor Džim Ovens. Potražnja Caterpillar proizvoda zbog ekonomske recesije poslednjih meseci je smanjena. Caterpillar je odgovorio spremnošču za prevazilaženje sadašnjeg stanja u svetskoj ekonomiji i smatra da je paket ekonomskih mera primeren oporavku svetskog privrednog poretka.

Između ostalog Džim Ovens je rekao, kako se buldozeri i polagači cevi proizvedeni u Ist Peoriji upotrebljavaju u svim infrastrukturnim i rudarskim projektima Sjedinjenih Američkih Država, a i u svetu – više od 55 procenata svih izvezenih proizvoda iz Sjedinjenih Američkih Država potiče iz Ist Peorije. - Mi mislimo, da su mere Predsednika i Kongresa u pravom smeru, sa ciljem povećanja infrasturkturnih radova i otvaranja novih radnih mesta, što će u bližoj budućnosti ojačati poziciju Caterpillara u svetskoj ekonomiji.

Poslednje nedelje januara Džim Ovens bio je imenovan za člana Predsedničkog ekonomskog savetničkog tima za oporavak privrede, koji će savetovati predsednika Obamu u vezi sa ekonomskim pitanjima i tom prilikom je pozvao predsednika u posetu Caterpillaru.

Poslednjih godina Caterpillar je najveći američki izvoznik i 2008. godine izvozio je proizvode iz svih svojih fabrika u SAD u vrednosti od 16 milijardi dolara. Caterpillar proizvodi buldozere i polagače cevi u Ist Peoriji već više od 100 godina i tim mašinama doprinosi razvoju infrastrukturnih projekata u Sjedinjenim Američkim Državama i u celom svetu.