MOST PRIJATELJSTVA

MOST PRIJATELJSTVA

MOST PRIJATELJSTVA


Izgradnja novog beogradskog mosta preko Dunava upravo počinje i završiće se, kako je planirano, 2013. godine. Projekat predviđa konstrukciju mosta dugu 1507m sa 21.6 km prilaznih saobraćajnica. Procenjena investicija dostiže 190 miliona evra. Sa Zemunske strane Dunava, most se vezuje za put T2 koji spaja novosadski put i autoput prema Šidu, dok će sa Borčanske strane izlaziti na zrenjaninski put u pravcu Pančeva. Ovim mostom biće po prvi put povezani delovi grada koji to nikada nisu bili, rasteretiće se saobraćaj kroz centar grada i, dugoročno, biće omogućeno korišćenje hiljadu hektara najekskluzivnijeg građevinskog zemljišta na levoj obali Dunava.

Radove na izgradnji mosta izvodiće China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja je deo najveće kineske firma za projektovanje i izgradnju luka, puteva i mostova (CCCC). Ogranci CRBC se za sada nalaze u preko četrdeset zemalja i regiona sveta i čine efikasnu mrežu za izgradnju, razvoj i upravljanje u Aziji, Africi i Evropi. Kao poznato ime u međunarodnom građevinarstvu, CRBC uživa visoku reputaciju, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, i predstavlja jednog od najvećih korisnika Caterpillar opreme. 

Prve mašine koje je CRBC kupio i sa kojima je započeo gradnju u Srbiji su upravo Caterpillari. Saradnja između CRBC i Teknoxgroup Srbija počela je isporukom jednog CAT Olympian GEP-88 generator seta i jednog CAT 323D LN hidrauličnog bagera na gradilište u Kovilovu koje je još uvek bilo u fazi pripreme.