VELIKI ISKORAK U ENERGETIKU

VELIKI ISKORAK U ENERGETIKU

VELIKI ISKORAK U ENERGETIKU


Teknoxgroup Srbija je u 2013. godini otpočeo novo poglavlje u svom poslovanju, uspešno realizujući projekat utilizacije kaptažnog gasa za potrebe Naftne Industrije Srbije. Postrojenja, zasnovana na CATERPILLAR motorima sa unutrašnjim sagorevanjem model CG170-12, koristeći gas kao pogonsko gorivo, predata su krajem prošle godine na upotrebu investitoru i u kontinualnom radu proizvode električnu i toplotnu energiju. Kogenerativne CHP (Combined Heat and Power) elektrane „Velebit 1“ i „Velebit 2“, svaka snage od po 995 ekW objedinjuju najsavremenija i najefikasnija svetska tehnološka rešenja. 

Projekat izgradnje elektrana realizovan je po sistemu „ključ u ruke“. Teknoxgroup Srbija došao je u priliku da izvodi ovako kompleksan projekat nakon prolaska kroz složenu proceduru predkvalifikacija. Sam projekat je startovao sa „ledine“ i uključivao je sve faze, od idejnog projekta, izrade glavne projektne dokumentacije, preko ishodovanja dozvola, od lokacijske do upotrebne, izvodjenja gradjevinskih, mašinskih i elektro radova, isporuke i montaže celog postrojenja, do puštanja u rad i obuke korisnika. 

Pre isporuke opreme, izvršeno je testiranje kogeneracionih postrojenja u CATERPILLAR fabrici u Manhajmu, Nemačka, u prisustvu predstavnika NIS-a, koji su se na licu mesta uverili da ugovorena oprema funkcioniše u skladu sa njihovim zahevima. 

Pored projekata „Velebit 1“ i „Velebit 2“, koji su uspešno realizovani, u toku je izvodjenje radova na projektu „Srbobran“ za potrebe NIS-a, po sistemu „ključ u ruke“, takodje sa dva kogenaraciona postrojanja, svako snage od po 999 ekW. Finalizacija ovog projekta je planirana za sredinu 2014. godine.