V Regionalna konferencija INDUSTRIJSKA ENERGETIKA I ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

V Regionalna konferencija INDUSTRIJSKA ENERGETIKA I ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

V Regionalna konferencija INDUSTRIJSKA ENERGETIKA I ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE


V Regionalna konferencija INDUSTRIJSKA ENERGETIKA I ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE U ZEMLJAMA JUGOISTOČNE EVROPE održana je na Zlatiboru, 24 - 27. juna 2015. godine, u organizaciji Društva Termičara Srbije.

Praćenjem najavljenih radova sa temama kogeneracionih postrojenja i zahvaljujući pozivu prof. Jankesa ispred organizacionog odbora konfarencije, Teknoxgroup Srbija se odlučila da učestvuje kao srebrni sponzor konfarencije.

U prethodnom periodu od dve godine Teknoxgrpoup Srbija je završila izgradnju nekoliko kogeneracionih postrojenja za NIS Gasprom ali usled specifične primene na naftnim i gasnim poljima u Srbiji o tim projektima se u stručnim krugovima nije znalo dovoljno.

Teknoxgroup Srbija se iz tih razloga predstavila kao firma i predstavila četiri završena kogeneraciona projekta po sistemu „ključ u ruke“.

Želeli smo da iskoristimo pozitivan zamajac uspešno završenih postrojenja i da se predstavimo kao firma koja uspešno i kvalitetno može da završi izgradnju novih gasnih ili biogasnih kogeneracionih  postrojenja.

Izgradnja kogeneracionih postrojenja u Srbiji je i dalje u svojoj početnoj fazi a naša želja je da budemo prepoznati kao firma kojoj je ta izgradnja jedan od osnovnih poslova.

Dosadašnjih 8MW instaliranih kogeneracionih postrojenja u Srbiji je dobar garant za to.

Predstavljanje firme i osnove Caterpillar kogeneracionih postrojenja  25.06. je bilo praćeno mnoštvom pitanja vezano za iskustva sa same izgradnje ali i iz korišćenja gasnih motora i celih kogeneracionih postrojenja.

Zbog velikog interesovanja dogovoreno je predavanje 26.06. pod nazivom Primeri dobre prakse.

Na samom predavanju predstavljena su sva četiri izgrađena kogeneraciona postrojenja (Velebit 1&2, Srbobran1&2, Velebit3&4, Sirakovo2) ali i dual gas sistem na lokaciji Velebit.

Svaka od ovih lokacija je opremljena sa po dva modula Caterpillar CG170-12 snage od 1000 kW, pripremom otpadnih gasova za normalno sagorevanje u Caterpillar gasnim motorima kao i trafo stanicama sa step up transformatorima do srednjeg napona nivoa 20kV ili 35kV.

Ukazano je na prednosti korišćenja otpadnih gasova na gasnim i naftnim poljima investitora NIS Gasprom i na pozitivne uticaje u očuvanju i zaštiti životne sredine korišćenjem ovih gasova.

Teknoxgroup Srbija želi da se zahvali na pozivu za učestvovanje prof. Jankesu i Društvu termičara Srbije kao i zaposlenima hotela Palisad na Zlatiboru koji su svojim trudom omogućili da se svi gosti osećaju veoma prijatno.