ODLUKA OKO RUČKA POMOGLA BEOGRADSKIM PUSTOLOVIMA U ODRŽAVANJU JAHTE

ODLUKA OKO RUČKA POMOGLA BEOGRADSKIM PUSTOLOVIMA U ODRŽAVANJU JAHTE

ODLUKA OKO RUČKA POMOGLA BEOGRADSKIM PUSTOLOVIMA U ODRŽAVANJU JAHTE


Stručnjaci za tržište Nil Leblank i Bil De Bord, odlučivši da izađu na ručak, 1-og oktobra pokrenuli su niz događaja koji su doveli do jedinstvene misije "korisničnog servisa" kada su pomogli paru iz Beograda da pronađe servis za svoju jahtu. 

Kada su njih dvojica napuštali Caterpillarovu upravnu zgradu u Peoriji, Ilinois, primetili su čoveka sa rancem koji pokušava da uđe u zgradu na ulazu za zaposlene. Zaustavivši se, kako bi pomogli zbunjenom posetiocu, njih dvojica su ubrzo saznali da je posetilac Caterpillarov kupac, Branko Kresojević koji, sa svojom suprugom Vericom, plovi iz Srbije. 

Kresojević im je rekao za svoju jahtu, sa imenom Nikola Tesla, usidrenu samo nekoliko blokova odatle na reci Ilinois i kako je bio planirao da se na svom putu za Floridu zaustavi u Peoriji radi održavanja svoja dva 3056 brodska motora sa po 205 konjskih snaga. Posle nekoliko telefonskih poziva, De Bord je stupio u vezu sa Bobom Pirsonom, servisnim koordinatorom Altorfera - lokalnog CAT dilera i njihovim predstavnikom postprodaje Henkom Muncom. 

Munc je "preuzeo" Kresojeviće, obezbedio sve za rutinsku zamenu ulja i druga manja održavanja. "Mi radimo sa ljudima", rekao je Munc, koji već 30 godina radi u Altorferu. "Delovi su delovi, ali ljudi su oni koji posao čine zanimljivim. Drago mi je da mogu pomoći."

Branko, strastveni mornar i vešt mehaničar, sve je uradio sam. 

Razmatrajući čitavo to iskustvo kasnije tog dana s Kresojevićem i Muntzom na jahti, neplanirano "pružanje usluga" je bilo prilično izazovno za dva momka koji su inače zaduženi za zbrinjavanje otpada, reciklažu otpadaka i rušenja. 

"Branko i njegova supruga bili su daleko od svog doma u Srbiji i od svog lokalnog dilera "Teknoxgroup" – rekao je Le Blank. "Sposobnost da, u veoma kratkom roku, odgovorimo njihovom zahtevu za setom rezervnih delova za preventivno održavanje dvojnog motora na njihovoj jahti, daje nam svima dobar razlog da budemo ponosni".

Sve u svemu, Kresojevići su bili usidreni u Peoriji oko 18 sati, ali imaju samo reči hvale za pažnju koju su dobili od Caterpillara i zaposlenih u Altorferu koji su se ponudili da im pomognu. 

"Usluga je bila fantastična", rekao je Branko, koji je, zajedno sa svojom suprugom, vlasnik izdavačke i medijske kompanije u Srbiji. "Motori su takođe bili fantastični; bez problema." 

Kresojevićevo putovanje

Napustili Beograd, Srbiju, 8. maja 

Plovili na sever kroz Mađarsku, Austriju, Nemačku i Holandiju pre ulaska u Engleski kanal 

Plovili oko Britanskih ostrva i po škotskim jezerima ka Severnom moru 

Zaustavili se na Farskim ostrvima, na pola puta do Irske 

Napuštajući Irsku, Nikola Tesla nailazi na led i najteže struje od Grenlanda do Newfoundlanda, Kanada. 

Jedrili do reke St. Lawrence i kroz Velika Jezera do Čikaga; jezero Michigan nije bilo previše dobro, radije plovili na otvorenom moru nego po jezeru. 

Zadržali se na Illinois reci i dole u Peoriji. 

Sledeće zaustavljanje ... Meksički zaliv, a zatim St. Petersburg, Florida