950H I 428E2 STARTUJU U "RUDNIKU"

950H I 428E2 STARTUJU U "RUDNIKU"

950H I 428E2 STARTUJU U "RUDNIKU"


Nakon što je tri godine bio najpouzdaniji na "PK" gradilištu, Caterpillaru 950H konačno je zatrebala pomoć da održi korak sa sve zahtevnijom proizvodnjom. Kada je novi krug investicija konačno krenuo ove godine, vlasnik rudnika g-din Darko Vukobratović i njegov tim nisu tražili novo rešenje, već su krenuli proverenim i sigurnim putem, sa još jednim 950H. 

Podzemni rudnik cinka i olova "Rudnik" u samom srcu Srbije, oko 100 km južno od Beograda, nakon godina teške borbe sa konkurencijom i stalnim izazovima podzemne eksploatacije trebao je novu injekciju znanja, ulaganja i ljudi. Sve ovo bilo je utelovljeno u beogradskoj kompaniji "Contango". 

Kada se došlo do opreme, menadžment rudnika igrao je na sigurno i uzeo prvu CAT mašinu za rad u uslovima povrsinske eksploatacije. Utovar, manipulacija i direktni iskop materijala je jedan od najzahtevnijih procesa za 19+ utovarivače koje možete zamisliti. Pomeranje stena i čvrtih materijala iz dana u dan, u smenama, po strmim, uskim tesko prohodnim putevima koji povezuju široko razmestene kopove može rudarima učiniti život zaista teškim bez prave opreme. To je i bila stvarnost sa 950H u nekoliko poslednjih godina i samo zahvaljujući pravim ljudima i zajedno sa TGSRB servisnom podrškom bilo je uopšte moguće uspeti. Odgovorom na svaki poziv kupca, na svaki njegov problem, usmeravanje planova ka pravim rešenjima bio je jedini način razvoja partnerskog odnosa u pravom smeru. 

Ovoga puta stigao je utovarivač sa posebnom kašikom za kamen, za još bolju penetraciju u direktnom 

iskopu i manipulaciju čvrstim kamenom, sa Caterpillar kontrolom upravljanja - radno okruženje operatera poput "konzole za igrice" u sred planine bio je definitivno korak napred za sve nas. 

Sa već postignutim poverenjem i izgrađenim partnerskim odnosom lako je bilo rešiti problem sa stenama bogatim rudom, ali prevelikim za drobilicu. 

Generalni direktor rudnika g-din Aca Ilić i tehnički direktor g-din Zlatko Belić bili su srećni da dobiju potpuno novu, upravo pristiglu iz fabrike u Leicesteru, CAT 428E, opremljenu brzovezujućom spojnicom i hidrauličnim čekićem te da se konačno reše nagomilanog materijala pored puta. 

Upotreba mašine za održavanje planinskih puteva, grubo planiranje, popunjavanje rupa, pravljenje bermi i drenaža i sva ostala podrška, sve je to sada moguće raditi uz pomoć multifunkcionalne kašike i drugih namenskih radnih alata. 

Zasigurno će ovo postati jedna od najkorišćenijih mašina na rudniku, na kome se, da ne zaboravimo, ekstrakcija rude prevashodno vrši pod zemljom. 

Sa nekoliko mašina odgovarajuće veličine i prilagođene namene, menadžment rudnika je smanjio veliki deo troškova koji značajno opterećuje profit i koji se odliva na različite izvođače radova. Rudnik "Rudnik", pored grada Rudnika, na planini Rudnik, dobar je primer kako diler može aktivno učestvovati u rešenjima, i deliti sveukupni uspeh, onaj koji se ogleda rastućoj proizvodnji kupca i smanjenju troškova i svoj sopstveni.