ČEKAJUĆI NOVAJLIJU…

ČEKAJUĆI NOVAJLIJU…

ČEKAJUĆI NOVAJLIJU…


Lokacija: Istočna srbija, Rudnik bakra u Boru… 

Naš tim je već bio na lokaciji, čekamo…rano je jutro, magla uporno lebdi iznad kopa Cerovo, trvdoglavo i bez namere da propusti rane jutarnje zrake sunca koje čekamo da obasjaju mesto koje smo pripremili za prihvat prvih komponenti za RH-120. Stojimo dugo zagledani prema planinskom putu koji ulazi na kop spuštajući se strmo prema našoj platformi. Sve je tiho, čini se da jedino ptica kružeći negde iznad nas remeti spokojnost mesta koje će ipak ubrzo postati jedno od naužurbanijih lokacija u široj okolini. Sva ova priroda oko nas koju posmatramo, ispod ovih šumovitih brda prekrivenih borovinom krije dragocenu bakarnu rudu čija će eksploatacija uskoro odpočeti uz pomoć moćnog hidraulilnog bagera CATERPILLAR-BUCYRUS. Ovaj moćni mehanizam pokretan električnom energijom, hidrauličnom snagom koristeći svoju čeljust kapaciteta 15 kubika je tu da otvori pristup slojeveima bakarne rude i učini ih pristupačnim za dalju eksploataciju. Kompleksnost ovog zadatka uz sve ono što nosi aktiviranje potpuno novog kopa, će ujedno biti i veliki izazov za Teknoxgroup Srbija na svim nivoima zadataka koji se nameću kroz rad u četvorobrigadnom radnom sistemu, svaki dan u nedelji i tako cele godine bez prestanka. Ovo je sigurna prilika za nas da rastemo dalje i razvijamo se kroz izazove koji neumitno čekaju. Naš servis, prodaja delova kao i celokupan proces podrške kroz sve organizacione strukture će kroz svakodnevno prisustvo i intenzivan kontakt morati da ubrzano sazreva i usavršava se kroz praksu i rad u najtežim uslovima eksploatacije. 

…iznenada, negde u daljini tamo odakle naš planinski put ulazi na kop, trag crnog dima se napokon pojavio visoko iza horizonta. Nakon nekoliko trenutaka stigao je do nas i specifični zvuk motora koji je očigledno radio u punom gasu, sada smo znali da je naš dugo očekivani tovar skoro tu. Napokon, nakon mesecima isčekivanog dolaska ovih prvih komponenti sada odpočinjemo finalnu fazu montaže, dočekujući ovaj transport iz fabrike hidrauličnih bagera locirane u Dortmundu. Poznat je ovo proizvođač u našim krajevima još iz 80-ih pa i ranije. Dobro su se pokazale O&K mašine na teritoriji TG, a sada ovi rudarski bageri nekada poznati po svojoj karakterističnoj crvenoj boji nose nove oker žute CAT boje. Posle prilično kratkog perioda burnih vlasničkih transformacija od O&K preko Terex-a i Bucyrus-a, napokon se ovaj dokazani proizvod našao u sigurnom okrilju uvek rastuće CATERPILLAR organizacije formirajući raznolikost ponude mehanizacije i vrhunskih tehnologija za rudarstvo kao nikada do sada. 

…nakon nekoliko momenata prvi niskonoseći vučni voz se pojavio, brzo prilazeći natovaren sa taknozvanim Three Power Boom-om . Ova jednistvna kinematika će se ubrzo prihvatiti posla napadajuci obliznje brdo proždiruci materijal i pripremu tovara za 136 tonske dampere. Ovaj uigrani tim ima na raspolaganju jednogodišnji period intenzivnog rada kako bi otklonio sloj otkrivke i nova oprema preuzela eksploataciju rudnog tela za dalju preradu. Ovo finalno procesuiranje će se ubrzo dešavati u potpuno novoj topionici koja inače predstavlja jednu od najkrupnijih investicija u regionu istovremeno dramatično povečavajući potrebe za sirovom rudom i samim tim nove cikluse nabavke visoko produktivne opreme za masivno iskopavanje. 

…već nakon prvog dana svi ovi istovareni sanduci na nošoj platformi puni ventilskih grupa, pumpi, creva, sitnih delova zajedno sa superstrukturom, kontra tegom, kabinom, guseničnim mehanizmima, kašikom, kompletnom kinematikom za čeono iskopavanje su se činili samo kao beznadežno i naizmenično ostavljena gomila gvozdenih elemenata. Već nakon prvog spajanja gusenica sa šasijom korak po korak sve je počelo da dobija na smislu, grupa servisera iz RTB-a zajedno sa TGSER serviserima i inženjerima iz fabrike koji rutinski daju instrukcije. Korak po korak pokazuju da će svi ovi elementi napokon biti formirani u mašineriju koja će uskoro postati visoko produktivni pogon koji će u sledećih nekoliko godina zaustavljati svoj rad samo kada bude neophodno uraditi redovno servisno održavanje. 

Kada je u pitanju angažman Teknoxgroup Srbija kao važnog pratioca u pravilnom funkcionisanju ovako sofisticirane opreme, normalno je da se u svakodnevnom radu nameću visoka očekivanja i profesionalni standardi koji se mere kroz raspoloživost i produktivnost. To ujedno predstavlja i veliku obavezu za dilersku kuću poput TGSER, ali sa druge strane i veliku šansu za otvaranje novih mogućnosti, prodaju nove opreme i rast u svakom pogledu. Na ovaj način krajnji korisnik i isporučilac opreme neizbežno su međusobno orjentisani jedni na druge tako kreirajući jedinstvenu zajednicu iz koje proizilaze nove šanse za budućnost. Ipak na kraju, čini se da sa prvim zahvatima našeg RH-120 na novoj lokaciji ''Crovo Primarno'' za nas u TGSER sve zapravo tek počinje… 

Aleksandar Joksimović