GRAMES 2010, BANJA LUKA

GRAMES 2010, BANJA LUKA

GRAMES 2010, BANJA LUKA

INTERVJU: Mirza Sabljica, generalni direktor Teknoxgroup BH d.o.o. Sarajevo


U okviru Međunarodnog Sajma građevinarstva GRAMES Banjaluka 2010. posjetili smo štand preduzeća Teknoxgroup BH d.o.o. Sarajevo i tom prilikom razgovarali sa generalnim direktorom Mirzom Sabljicom. Podsjećamo da je Teknoxgroup BH d.o.o. Sarajevo, ovlašteni distributer Caterpillara za BiH, te da se osim prodaje i servisiranja novih mašina bavi i njihovom iznajmljivanjem. U okviru djelatnosti ovog preduzeća uključena je i prodaja polovnih Caterpillar mašina, koje su starije od četiri godine, a korištene su i servisirane u okviru poslovnih aranžmana ovog preduzeća.

TSM: Kako je organizovano preduzeća Teknoxgroup BH u Bosni i Hercegovini?
M. S.: Naše preduzeće posluje na teritorije cijele BiH i podijeljeno je u tri organizacione jedinice. Naime, Teknoxgroup BH se bavi prodajom novih mašina, servisiranjem i iznajmljivanjem polovne opreme iz Caterpillarovog programa. Sjedište preduzeća je u Sarajevu i tu se nalazi glavni ured, sa skladištem rezervnih dijelova i mehaničarskom radionicom. Osim toga imamo i dvije poslovne jedinice, u Banjaluci i Lukavcu kod Tuzle.

TSM: Teknoxgroup BH je dio jedne multinacionalne grupacije, o kakvom sistemu je riječ i koje sve usluge nudite kao ovlašteni distributer Caterpillara?
M. S.: Naše preduzeće je predstavnik Caterpillara za BiH, a istovremeno i dio jedne velike grupacije, koja se zove Teknoxgroup LSA, sa sjedištem u Luganu i pokriva teritoriju cijele bivše Jugoslavije, uključujući i Albaniju. Odgovorni smo za prodaju, distribuciju i servisiranje svih Caterpillarovih proizvoda na tržištu BiH, u rasponu od dvije do stotinu i više tona. Osim toga bavimo se i prodajom polovnih mašina iz Caterpillarovog programa, a od 2007. godine smo uveli i mogućnost rentiranja mašina, koje se nalaze u okviru našeg preduzeća i predstavljaju takozvanu „rental flotu“. Osim toga imamo veoma razvijenu servisnu službu i postprodajnu podršku, u koju ulažemo velika sredstava. S druge strane u okviru našeg preduzeća radi i veliki broj kvalifikovanih radnika, koji u svakom trenutku stoje na raspolaganju kupcima i korisnicima Caterpillar mašina.

TSM: Ko su vaši klijenti na domaćem tržištu i da li ste zadovoljni dosadašnjim rezultatima poslovanja?
M. S.: Lepeza klijenta u BiH je veoma široka i obuhvata gotovo sve kompanije koje se bave industrijom i poslovima u okviru kojih mi razvijamo svoj biznis. Osim javnih preduzeća, te preduzeća koja posluju u energetskom sektoru, kako u Republici Srpskoj tako i Federaciji BiH, sarađujemo i sa preduzećima u sektoru građevine i niskogradnje i sa njima imamo jako dobru saradnju. Kada je riječ o rezultatima poslovanja, moram istaći da smo izuzetno zadovoljni našim dosadašnjim tržišnim angažmanom, ali i dodati da imamo veoma ambiciozne planove za budućnost.

TSM: Kakvi su uslovi za nabavku novih mašina i nudite li kupcima kakve pogodnosti?
M. S.: Što se tiče kupovine novih mašina Caterpillarov program pripada najvećem, premium segmentu građevinskih mašina i prateće opreme. Nudimo različite mogućnosti nabavke novih mašina od segmenta lizinga, takozvane solucije 360 stepeni, gdje osim prodaje mašine nudimo i servisne ugovore i sve moguće garancije koje nudi Caterpillar. Tu su i povoljni uslovi za nabavku polovnih mašina, a razvijamo i segment rentalne prodaje, odnosno korištenja naše flote za različite vidove poslova naših klijenata u BiH.

TSM: Kako su organizovane postrprodajna mreže i servisna podrška?
M. S.: Servisna mreža je sastavni dio našeg preduzeća i tu polažemo najviše pažnje, u razvoju i implementaciji različitih programa neophodnih za uspješno poslovanja, kako preduzeća tako i naših klijenata. U svakom centru imamo organizovane servisere, koji su opremljeni na veoma visokom nivou, po svim svjetskim standardima odobrenim od strane Caterpillara, te samim tim i osposobljeni da pravovremeno odgovore na svaki zahtjev naših klijenata, u smislu servisa i održavanja mašina, koje su kupljene ili iznajmljene na kratkoročni ili dugoročni period.

TSM: U okviru lepeze usluga koje nudite je i mogućnost najma mašina, možete li nam objasniti o čemu je riječ?
M. S.: Što se tiče najma mašina, taj segment je i ranije bio razvijen u našoj grupaciji, a na tržištu BiH je zaživio sredinom 2008. godine, kada su se za takav vid poslovanja stvorili neophodni preduslovi. Tačnije prije kretanja u taj dio poslovanja morali smo obezbijediti baznu flotu Caterpillar mašina, različitih modela. Trenutno posjedujemo osam mašina različitih veličina i snage, koje možemo iznajmiti kako na kratkoročne tako i na dugoročne rokove za obavljanje poslova, koji imaju veliki prioritet kod naših klijenata. Ovu uslugu najviše koristimo u trenutku kada klijent dobije posao na jedan kraći period, recimo od tri do šest mjeseci, i kada su troškovi rentiranja mašina puno manji od troškova nabavke novih. U ovom segmentu imamo i podršku kreditne lizing kuće, koja radi sa nama, pa možemo ponuditi kompletan paket usluga uz rentiranu mašinu, sa plaćanjima na mjesečnoj bazi, gdje klijent može tačno ocijeniti odnos troška i rentabilnosti rentiranja mašina.

TSM: U ponudi Teknoxgroup BH se nalaze i polovne mašine. Kakvi su uslovi za kupovinu u ovom segmentu?
M. S.: Što se tiče ponude polovnih mašina, tu nudimo široku gamu naših mašina. Naime, sve što Caterpillar proizvodi i što je starije od četiri godine nalazi se u segmentu prodaje polovnih mašina. U ovom segmentu se nalaze sve mašine od malih mini-bagera do 2,5 tone do velikih kamiona dampera, koji se mogu koristiti za različite svrhe. Kupovina tih mašina se može ugovoriti veoma jednostavno, kada naš prodavač obilazi tržište on nalazi klijente koji imaju interes da kupe polovnu mašinu. Svaka od tih mašina je u jako dobrom stanju, jer je održavana od strane naših radnika. Nakon kupovine Teknoxgroup BH obezbjeđuje postprodajni servis i dijelove, neophodne za adekvatno održavanje mašine.

NAJKRAĆI PUT DO INFORMACIJA

TSM: Na koji način se potencijalni kupci mogu upoznati sa uslugama koje nudi Teknoxgroup BH?
M. S.: Najjednostavniji način informisanja o našim uslugama je direktni kontakt između naših radnika na terenu i kupca. Svi naši prodavci, kako u segmentu prodaje mašina tako i u segmentu prodaje dijelova i servisa, redovno obilaze tržište, imaju stalne rute i obilaze, kako već postojeće klijente tako i potencijalne nove kupce. Osim toga imamo i svoju internet stranicu www.teknoxgroup.com/ba, gdje svi zainteresovani mogu naći neophodne podatke o našem poslovanju, a tu su svakako i naše poslovnice u Sarajevu, Banjaluci i Lukavcu.

GRAMES BANJALUKA

TSM: Teknoxgroup BH tradicionalno nastupa na Međunarodnom sajmu građevinarstva u Banjaluci i bilježi odlične prodajne rezultate. Šta ste ove godine ponudili na GRAMES-u?
M. S.: Banjalučki sajam je postao dio naše tradicije i mi smo na neki način sentimentalno vezani za ovaj sajam, na kojem svake godine osvojimo po neku nagradu, kao jedan od najboljih izlagača u segmentu građevinske industrije. Zahvaljujući pozitivnim iskustvima odlučili smo da i ove godine učestvujemo na GRAMES-u. Razlog više su i odlični prodajni rezultati ostvareni na proteklim sajamskim manifestacijama u Banjaluci. Posebno bih istakao prošlu godinu, kada smo prodali sve mašine koje smo izložili. Ove godine upotpunili smo gamu i sa nešto većim mašinama, pa smo pored mini-bagera i kombinirke izložili i rovokopač srednje veličine i jedan utovarivač 950. Ove godine u okviru GRAMES-a ponudili smo i vrlo povoljne cijene sa posebnim sajamskim popustom, koji važi za tržište cijele BiH i biće aktuelan još mjesec dana. Dakle, svi potencijalni kupci koji su zainteresovani mogu nabaviti mašine po vrlo povoljnim cijenama. Osim izloženih mašina u stanju smo ostvariti prodaju, kako novih tako i polovnih mašina iz kompletne game Caterpillara i sve ono što imamo na skladištu na teritoriji Bosne i Hercegovine.