Zadaci 11. CATERPILLAR TAKMIČENJA Malaga 2008

Zadaci 11. CATERPILLAR TAKMIČENJA Malaga 2008

Zadaci 11. CATERPILLAR TAKMIČENJA Malaga 2008


Utovar na kamion
 
Sa velikim utovarivačem na točkovima CAT 992K (597 kW, težina 97.295 kg, prostorna zapremina ''kašike'' 10,7 do 12,3 m³) takmičar je trebao natovariti veliki damper CAT 777F (700 kw, težina praznog vozila 72.977 kg, kapacitet tovarnog prostora 60,2 m³, maksimalna brzina 64,5 km/h) sa pet zahvata ''kašikom''.
 
Dodatna otežavajuća okolnost je bila što se proračunavala i produktivnost. Takmičar je vježbu započinjao iz parking prostora, odakle je mora primaći utovarivač do prostora za utovar i na kraju vježbe ga ponovno vratiti u parking prostor. Tokom cijele operacije posebno se pazilo na sigurnosne procedure koje su morale biti ispoštovane.
 
Kazneni bodovi su se dobijali i ukoliko bi se zadnji kotači podigli prilikom utovara materijala, u slučaju klizanja kotača, prekomjernog prosipanja materiala, ili u slučaju udarca ''kašikom'' u tovarni prostor dampera.
 
Skupljanje materijala
 
Sa utovarivačem na gusjenicama, CAT 963D (141 kW, težina 20.500 kg, zapremina kašike 2,45 m³) bilo je potrebno skupiti materijal (zemlju) i utovariti u damper u šest zahvata ''kašikom''. Svakom je takmičaru vagana utovarena količina kao i količina potrošenog goriva, pa se na kraju dobijala efikasnost takmičara po pitanju odnosa potrošenog goriva i utovarenog materijala. Takmičar iz Bosne i Hercegovine, Nesib Ahmić, pokazao se kao najštedljiviji i najproduktivniji u ovoj vježbi te je dobio i posebno priznanje za ovaj uspjeh.
Kazneni bodovi su se dobijali za udarac u damper, premalo utovarenog materijala, kopanje izvan označenog područja, prosipanje materijala, i kršenje sigurnosnih pravila, kao i za grubo upravljanje strojem
 
Finalno poravnjanje
 
Sa buldozerom CAT D3K (55,2 kW, težina 7795 kg) takmičar je morao pokupiti površinski sloj zemljišta debljine 10 centimetara.
Pred početak vježbe, sudac je koristeći laserski sistem postavljao i mjerio neophodni sloj od 10 cm.
Kazneni bodovi su dodjeljivani za neravnine, rad van označenog područja, neizravnano područje rada, kao i kršenje sigurnosnih pravila, te grubo korištenje stroja.
 
Utovar i odvoz
 
Sa bagerom gusjeničarem, CAT 385C FS (390 kW, težina 90.600 kg, maksimalna brzina 4,5 km/h, zapremina ''kašike'' 5,7 m³) takmičar je morao natovariti damper CAT 772 (399 kW, težina 82.100 kg, kapaciteta tovarnog prostora 31,3 m³, maksimalna brzina 80 km/h) sa četiri zahvata ''kašikom''. Natovareni materijal bi se nakon toga vagao te se izračunavala produktivnost. Takmičar je nakon vaganja, zadatak nastavljao sa damperom, kojega je morao odvesti na vrh obližnjeg brijega, po tačno naznačenoj ruti, i potom ga vratiti po strmoj nizbrdici, istresti materijal, i parkirati damper u za to predviđen parking prostor.
 
Kazneni bodovi su se dobijali zbog udarca u tovarni prostor kamiona, nepravilne upotrebe reetardera, kršenje sigurnosnih pravila, i grubo upravljanje strojem.
 
Rad na gradilištu
 
Zadatak su takmičari morali obaviti koristeeći dva stroja na kompaktnom utovarivaču (CAT 906H, 53 kW, težina 5.630 kg, maksimalna brzina 35 km/h) i sa višenamjenskom mini utovarivaču sa gusjenicama CAT 297C (68 kW, težina 4640 kg).   Sa prvim strojem, takmičar je morao prihvatiti metalnu posudu i prenijeti je na predviđeno mjesto, i zatim vratiti stroj na početnu poziciju. Zatim bi prešao u drugi stroj sa kojim je prenosio paletu pa zahtjevnoj ruti ukljućujući strmi uspon i strmu nizbrdicu.
Kazneni bodovi su se dobijali za oštećenje obruča, previsoko podignuta vilica prilikom vožnje, nepoštivanje sigurnosnih pravila, i grubo rukovanje sa strojem.
 
Utovar sa preprekama
 
Kod ovog zadatka su takmičari koristeći mini bager CAT 308D (41,5 kW, težina 8840 kg), trebali utovarati material pri čemu su sa ''kašikom'' morali izbjegavati više prepreka u vidu stubova koji su postavljeni tako da su takmičari morali izvoditi pravi mini slalom sa kašikom da bi zagrabili materijal i utovarili ga u kamion. Na kraju je materijal vagan, a ocjenivala se i produktivnost.
Kazneni bodovi su se dobijali za udarac u kamion prilikom utovara, ili udarac u prepreku, slabo pozicioniranje pri utovaru, pomicanje stroja, početak rada bez prethodno datog znaka od strane vozača kamiona, nekorištenja parkirne kočnice, kršenje sigurnosnih normi i grubog rukovanja strojem.
 
Gradnja ceste
 
Sa strojem za izravnjavanje ceste, grederom CAT 120M, takmičari su imali zadatak provesti se stazom na kojoj su na 10 centimetara od tla, postavljene teniske loptice na čunjevima. Loptice su trebali biti oborene a da pri tome ne bude oštećen čunj na kojem su se nalazile. Kazne su se dobijale za neoborene loptice, udarene čunjeve, doticanje čunjeva koji su označavali stazu, kršenje sigurnosnih normi i grubo korištenje stroja.
 
GPS sistem rukovanja ''kašikom''
 
Zadatak se obavljao koristeći veliki bager gusjeničar CAT 345D L opremljenim GPS sistemom. Operater je trebao uz pomoć prethodno postavljenih markera za GPS (označenih ciljeva), sa kašikom dotaknuti označene tri tačke koristeći samo GPS sistem. Između operatera i markiranih GPS ciljeva nalazila se prepreka u vidu zida koja je sprečavala operatera da vidi zapravo gdje treba dotaći ''kašikom'' tako da se u potpunosti mora osloniti na korištenje GPS sistema.
 
Mjerilo se je vrijeme izvršenja zadatka kao i redoslijed doticanja označenih tački. Kazneni bodovi su se dobijali za udarac u prepreku ili okvir, doticanje pogrešne tačke, kršenje sigurnosnih pravila kao i grubo korištenje stroja.